Undvik att ditt barn hamnar i en drunkningsolycka

undvik-drunkningsolycka-barn

Drunknar man som i sagan?

Med ett filmklipp ur Astrid Lindgrens ”Lotta på Bråkmakargatan” vill jag visa hur många människor fortfarande tror det går till när något barn eller någon annan håller på att drunkna. Kanske inte så konstigt att många tror det då drunkningstillbud som detta gestaltas på detta vis i så här folkkära berättelser. Om det såg ut som i klippet skulle vi inte ha en bråkdel så många dödsfall genom drunkning som vi har idag då drunkningar lättare skulle upptäckas i tid.

Verkligheten

En drunkning är ofta tyst. Att vifta med armarna och ropa på hjälp finns det sällan energi och kraft för. Istället guppar eventuellt huvudet över och under ytan några gånger och man kan ev höra lite bubblande-ljud innan personen försvinner under ytan. Det är verkligheten.

Vi är mitt i den svenska sommaren. Fler och fler vuxna och barn drar sig till vattnet för att leka och svalka sig i högsommarhettan. Människor njuter och kopplar av precis så som det ska vara. Den senaste veckan har dock drunkningstillbuden nästan fördubblats i jämförelse mot tidigare veckor.

Tittar man på de senaste 10 åren så drunknar det ungefär 120 personer per år i Sverige och av dem är det ca 10 stycken som är barn eller ungdomar. Mer statistik går att hämta hos svenska livräddningssällskapet.

Barn ska bara inte behöva hamna i denna situationen. Vi vuxna måste se till att utbilda, informera men framförallt aldrig tappa uppsikten över barnen. Det går fort när ett barn drunknar. Man kanske ”bara” ska läsa ett sms och på den korta stunden tappar man fokus och uppsikt på vart barnet befinner sig. Har man tur så stannar det vid att bli ett drunkningstillbud, kanske barnet drabbas av det som vi förut kallade för sekundärdrunkning. Vilket innebär att exempelvis ett barn som varit nära att drunkna först verkar må bra. Men efter en tid uppstår problem i form av att det kan komma upp vatten från lungorna, så kallad lungödem. Barnet blir då andfådd och orolig och kan riskera att dö av syrebrist. Ett barn kan också bli onormalt trött vid lindrigare fall. Du ska ringa 112 om det händer efter en drunkningsolycka. För att om möjligt undvika detta är rekommendationen att barn som vart utsatt för ett drunkningstillbud alltid ska uppsöka läkare för kontroll. Detta gäller speciellt då man misstänker att vatten kommit ner i lungorna på barnet.

Svenska livräddningssällskapet jobbar mycket med att förebygga drunkningar och kommer med bra råd över vad man ska tänka på när man vistas i och runt vatten. På TV4 nyheterna den 28/7 rapporterar Mikael Olausson om drunkningsstatistik och ger tips på vad man bör tänka på.

Klipp från TV4 Nyheterna om drunkningsstatistik och tips för att undvika drunkning.

5 saker att tänka på vid bad från Svenska livräddningssällskapet:

  • Hur ser vattnet ut där ni tänkt att bada? Vad är det för botten?
  • Är det djupt eller grunt?
  • Prata med barnen om att hålla sig nära de vuxna.
  • Bra om vuxna gör upp ett schema över vem som ansvarar för att hålla sig nära barnen.
  • Unga vuxna och tonåringar ska undvika att simma långt ut, tävla, dyka djupare än man klarar av osv.

Erfarenheter av en räddningsdykare

Som räddningsdykare på Kungsholmens brandstation i Storstockholms brandförsvar vet jag hur viktigt det är att man aldrig tummar på säkerheten då jag och mina kollegor larmats ut på mängder av drunkningar genom åren. Tappa aldrig uppsikten över ett barn. Bada aldrig när du druckit alkohol. Tiden vid en drunkning är den viktigaste faktorn. Desto tidigare man får upp personen ur vattnet desto större chans till överlevnad. Agera snabbt om något händer. Larma 112 genast!

Det finns inget värre än att få larm om att ett barn försvunnit i vattnet. Att få en beskrivning från vår ledningscentral om vilken färg barnet har på sina badkläder, allt för att vi ska förbereda oss på och ställa in oss för att lättare hitta det försvunna barnet. Som räddningsdykare gör man allt man kan för att hitta och få upp en drunknad person. Tillsammans kan vi rädda liv.

Så här gör du om du får upp ett barn som drunknat:

Börja alltid med 5 stycken inblåsningar vid en drunkning. Gärna redan i vattnet när du kan stå på botten alternativt så fort du fått upp personen på stranden eller bryggan. Om en person har vatten i sina lungor kan det behövas ungefär dubbelt så mycket kraft i din inblåsning för att få ner luft och få ut vattnet ur lungorna. Därefter påbörjar du hjärtlugn-räddning med 30 stycken kompressioner följt av 2 stycken inblåsningar. Fortsätt med detta tills personen visar tydliga livstecken eller tills sjukvårdspersonal tar över.

Related Posts

Leave a Reply