Dagens hjärtstartare (defibrillatorer) är mycket enkla att använda och kan användas av alla. De ger talade instruktioner till användaren hur man ska göra och man kan inte avge en stöt om det inte är nödvändigt.

VAL AV HJÄRTSTARTARE
Det finns flera olika modeller av halvautomatiska hjärtstartare som lämpar sig mycket för personer både med och utan sjukvårdsutbildning. Merpuls har valt att sälja och hyra ut hjärtstartare från Philips HeartStart, en etablerad och beprövad leverantör som levererar några av de mest driftsäkra och mest förekommande hjärtstartarna på marknaden. När man väljer modell av hjärtstartare är det av största vikt att hjärtstartaren följer de aktuella riktlinjer som gäller. Man kan också jämföra elektroder, batteritid och hur omfattande de talande instruktionerna är mellan olika modeller. Läs mer om de allmänna riktlinjer som finns för hjärtstartare på HLR-rådet Sveriges egen hemsida: http://www.hlr.nu/fakta-riktlinjer/om-hjartstartare/

 

SÅ FUNGERAR EN HJÄRTSTARTARE
Hjärtstartaren analyserar hjärtats rytm och kan avgöra om det är lämpligt att ge en elektrisk stöt, en defibrillering eller om det är bättre att göra HLR. Som användare kan du inte ge en stöt om hjärtstartaren inte rekommenderar detta.

Namnet defibrillator kommer från de-fibrillate som betyder “av-flimra”. När apparaten avger en elstöt så “av-flimrar” den det flimmer (elektriskt kaos) som pågår i hjärtat. Vid en lyckad defibrillering hävs detta kaos och hjärtat kan återgå till sin normala rytm.

Alla får använda en hjärtstartare och det finns ingen lag som kräver att du ska ha utbildning för att använda den. Dock rekommenderas att alla går en utbildning och repeterar regelbundet. Läs mer om våra utbildningar här.